Barion Pixel
Bőr ruházat tisztítása, ápolása

Bőr ruházat tisztítása, ápolása

Ez a cikk segít abban, hogyan tisztítsd és tartsd karban bőr ruházatod, bőrkárpitod, bőrcipőd vagy bőr használati tárgyad. A tisztítást alkalmazhatod műbőr termékek esetén is.

Szükséges kellékek

  1. Bőrtisztító: A minőségi bőrtisztító kíméletesen segít eltávolítani a bogarakat, szennyeződéseket, foltokat a bőrfelületről. 
  2. Bőrápoló: A minőségi bőrápoló megújítja és felfrissíti a színt, a bőr visszanyeri rugalmasságát, puhaságát és ellenállóbbá teszi a külső behatásokkal szemben, védi a kiszáradástól, így csökkenti a repedések kialakulását.
  3. Applikátor szivacs, mikroszálas kendő: A bőrápolót mindig egy puha és jó nedvszívó applikátorral vagy mikroszálas kendővel vigyük fel, így tudod egyenletesen a kellő mennyiségű terméket felvinni.
  4. Száraz mikroszálas törlőkendő: Ennek segítségével letörölheted a felesleges tisztítót és krémet, amit a felület nem szívott be.

 

 A bőrkabát tisztításának és ápolásának három lépése

Első lépés: Belső tisztítás

Mivel a ruha belső része folyamatosan érintkezik izzadsággal és egyéb anyagokkal ezért a belső tisztítással ugyan úgy foglalkozni kell, mint a külsővel, hogy megmaradjon a frissessége. 

Tipp: Aláöltöző ruházattal nem csak a motoros ruha fel és levétele lehet egyszerűbb, de könnyebb a belső frissesség megőrzése is.

  1.  Ha lehet távolítsd el a kabát bélését. 
  1. Szellőztesd ki: Akár kivehető a bőrkabátod bélése vagy sem, a következő lépés az alapos szellőztetés. Ha kivehető a bélés vizsgáld meg, hogy mosható-e, ha nem mosható, akkor tedd ki szabad levegőre, vagy egy jól szellőző helyre néhány órát szellőzni. Ha nem kivehető, akkor amennyire csak tudod fordítsd ki és úgy tedd ki szellőzni. Tipp: Ezt célszerű minden nagyobb motorozás után megtenni, hogy szépen kiszáradjon a belseje.
  1. Tisztítsd meg: Permetezd be a kabát belső részét, majd egy mikroszálas kendő segítségével töröld vissza a felesleget, ha szükséges. Ha úgy érzed, hogy még mindig rossz illatú a kabátod belső része, akkor használj speciális szagsemlegesítő spray-t a szagok elűzésére.

Második lépés: Külső tisztítás

A bőr egy nagyon ellenálló és tartós anyag, ami sokáig ellen tud állni a külső elemeknek, UV-nek, hőhatásoknak, de ha nem ápoljuk megfelelően, az észre fogjuk venni rajta. Ahhoz hogy a bőr hosszú évekig ellenálló legyen és megtartsa jó tulajdonságait gondoskodni kell róla. Nagyon fontos a rendszeres tisztítás és ápolás, meghálálja.

  1. Használj minőségi bőrtisztítót: Sokféle típusú és márkájú bőrtisztító kapható. Általános szabály, hogy olyan szert válassz, ami szilikonmentes. Ha kiválasztottad a megfelelő terméket, akkor kis mennyiséget fúj egy tisztító szivacsra, vagy mikroszálas kendőre, majd óvatosan tisztítsd meg a felületet. Ha a szennyeződés/bogár nagyon makacs, hagyd kicsit a tisztítót hatni és utána próbáld meg letörölni.
  1. Hagyd a kabátot/bőrt megszáradni: Miután a bőrkabátod belső és külső részét is alaposan megtisztítottad, itt az ideje, hogy az anyagok kiszáradjanak. Hagyd a bőrkabátodat legalább 24 órán át száradni.

 

Harmadik lépés: Bőr ápolása

Miután a bőrkabát/bőr teljesen megszáradt, belekezdhetsz az ápolásba. A bőr egy természetes anyag, ezért, ha nincs kezelve, kiszárad, kirepedezik, veszít rugalmasságából így kényelmetlenné is válhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüld bőrápoló krémet/balzsamot kell használni.

  1. Használj minőségi bőrápolót: Csak akkor fogj neki a kabátod bőrápolókrémmel való ápolásnak, ha előtte tökéletesen megtisztítottad és megvártad, hogy teljesen megszáradjon. Nyomj egy kis mennyiséget egy applikátor szivacsra, vagy mikroszálas kendőre, majd alaposan, egyenletes körkörös mozdulatokkal oszlasd szét és dolgozd bele a bőrbe.
  2. Hagyd a kabátot megszáradni: Várd meg amíg teljesen beszívódik a bőrápoló krém, ez körülbelül 30-45 percet vesz igénybe majd, a felesleget egy mikroszálas kendő segítségével töröld le.
  3. Töröld fényesre: Egy tiszta és száraz mikroszálas kendő segítségével laza körkörös mozdulatokkal törölgesd át a kabátot, nem kell erősen dörzsölni.

 

Ha rendszeresen elvégzed a fenti műveleteket, a tisztítást és ápolást, a bőr sokkal tovább megőrzi rugalmasságát, puhaságát, színét, mintha nem foglalkoznál vele. Ez nem csak esztétika, de a ruházat kényelmes marad, ellenállóbb lesz és tovább tudod használni kedvenc bőrruháidat, bőrtermékeid.

 

Ajánlott termékek:

  • Beltéri és otthoni mikroszálas kendő
  • Leather Cleaner - Bőrtisztító - 600 ml
  • Leather Care - Bőrápoló - 600 ml
  • Exluzív bőrápoló csomag
  • Motoline Universal Cleaner 2.0 - univerzális tisztító 250 ml
  • Motoline Helmet Disinfection - Sisak fertőtlenítő
  • Odor Eliminator Nano - Szagsemlegesítő 600 ml