Barion Pixel
Autógumik helyes tárolása

Ápolás, Felni, Gumi, Lotuscleaning -

Autógumik helyes tárolása

5 Hasznos tipp az otthoni gumi- és keréktárolásra:

 

A legtöbb motorosnak van a családban autó is, így az alábbi cikk hasznosan szolgálhat ősszel és tavasszal is. Én személy szerint mindig elfelejtem hogyan is kell helyesen tárolni a gumikat amikor elraktározzuk, így sosem árt felfrissíteni a tudást.

Íme néhány tipp, amelyek segítségével meghosszabbíthatod az otthon tárolt gumiabroncsok élettartamát.

  1. Tisztítsd meg a kerekeket

Miután a nyári gumiabroncsokat téli gumikra cserélted, ideje megtisztítani őket. Ha alufelnire szerelt kerekeid vannak, akkor itt a kiváló alkalom, hogy a felniket is alaposan megtisztítsd. Ha gyári felnin vannak a lecserélt nyári gumijaid, akkor tisztítsd meg a kerekeket, melynek segítségével eltávolítod a közúti szennyeződéseket és a lerakódott fékport. Ha valamilyen utángyártott, polírozott, vagy esetleg krómozott felnid van, akkor érdemes ph semleges felni tisztító szert használj. A nehezen elérhető helyekhez használj felni ecsetet, vagy fogkefét. Miután alaposan leöblítetted a kerekeket, töröld szárazra mikroszálas kendők segítségével.

  1. Ápold le alaposan a kerekeket

Miután meggyőződtél arról, hogy a kerekek biztosan megszáradtak, vigyél fel a gumikra egy gumiápoló védőbevonatot. Ezzel a gumijaid víz- és portaszító hatással fognak rendelkezni. Áttörölnöd nem kell, csak hagyd a levegőn magától megszáradni.

  1. Keress megfelelő helyet a tárolásra

Ha csak lehetséges, ne tárold a gumiabroncsokat szabadég alatt vagy olyan helyen, ahol nagy a hőmérséklet ingadozás. A szabadban tárolt gumiabroncsok még lefedve is káros környezeti hatásoknak vannak kitéve. A legjobb hely a tárolásra lehetőség egy száraz, hűvös pince, garázs vagy műhely. Fontos továbbá, hogy közvetlen napfénytől távol tartod, mivel a nap ultraibolya sugarai és hője kifejezetten káros a gumira nézve.

  1. Csomagold be a gumiabroncsokat

Miután alaposan megtisztítottad és leápoltad a kerekeket, csomagold be egyenként keréktároló zsákba. Próbáld meg a lehető legtöbb levegőt kiszorítani a zsákokból, hogy távol tarthasd a gumijaidat a párától. A gumiabroncs fő alkotóanyaga kőolajszármazék, így ez a tárolási mód segít csökkenteni az olaj kipárolgást és így a gumiabroncsok nem száradnak ki.

  1. Helyes tárolás módja

Ha nem felnin van a gumi, akkor az abroncsokat állítva és időnként forgatva tároljuk helyesen, a komplett kerekeket nem szabad állítva, hanem egymásra fektetve (maximum 4db), esetleg függesztve tároljuk. A leszerelt abroncsokat felfüggeszteni, vagy egymásra fektetni a deformációk elkerülése érdekében nem ajánlott.

Akárcsak mi emberek, a gumik is mindig öregszenek. De ez a néhány tanács segít lassítani az öregedés folyamatát és meghosszabbítja gumiabroncsok élettartamát a tárolás közben.

Ne csak a DOT számot figyeljük tehát használt gumi vásárlásnál sem, hanem, kérdezzünk rá, hogyan volt tárolva.

Kerék-, felniápoláshoz hasznos termékek: